Chcesz zainwestować w panel kuchenny?Zastanawiasz się jakie szkło najlepiej użyć? Niech Twój wybór okaże się inwestycja na lata!
Dowiedz się, na co należy zwrócić uwagę przy doborze szkła.
Powierzchnie w kuchni są najbardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne, działanie wilgoci i zmienne temperatury. Ze względu na specyfikę tego miejsca, ogromne znaczenie ma jakość szkła, z którego wykonany będzie panel kuchenny. W tym wpisie dowiesz się, jakie są rodzaje szkła, które z nich charakteryzują się większą wytrzymałością, a także poznasz ich przybliżony koszt.
1. SZKŁO LAKIEROWANE (LACOBEL)
Szkło Lacobel zalicza się do grupy float. Posiada ono niezwykle gładką powierzchnię, bez jakichkolwiek skaz. Charakterystyczne dla tego typu szkła jest możliwość lakierowania go z jednej strony. Daje to szerokie możliwości jeśli chodzi o wybór kolorów, a do tego zapewnia długotrwałe utrzymywanie się barw. Warto też wspomnieć o tym, że Lacobel jest przyjazny środowisku.
Czy nadaje się do kuchni?
Wszystko zależy od tego, w którym dokładnie miejscu chcesz go zamontować. Jest to jednak związane z dużym ryzykiem, ponieważ jak już wspomnieliśmy na wstępie, trudno w kuchni uniknąć sytuacji, gdzie szkło nie byłoby narażone na uszkodzenia. Lacobel spełni swoją funkcję estetyczną, jeśli umieszczony zostanie w miejscu jak najmniej narażonym na działanie zmiennych temperatur. W żadnym wypadku nie powinien być umieszczany tuż nad kuchenką, gdyż szybko może ulec pęknięciu. Jeśli już zdecydujesz się na Lacobel w kuchni, dopytaj szklarza czy podkleja go bezpieczną folią. Jest to specjalna taśma, która w przypadku zbicia się szkła zabezpiecza jego odłamki przed rozpryśnięciem.
TAK:
na ścianie pomiędzy blatem kuchennym a szafkami
NIE: nad kuchenką gazową, gdyż lacobel pęka pod wpływem zmiennych temperatur.
Koszt?
Lacobel to najtańsza opcja, ale bardzo ryzykowna. Często to właśnie niska cena przekonuje ludzi do jego wyboru, ale czy warto? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami. Cena waha się między 400-500 zł za m2 wraz z montażem.
Uwaga!!!: Lacobel niestety nie można zahartować, gdyż poddanie go wysokiej temperaturze powoduje blaknięcie koloru, a nawet odpadanie farby.
2. SZKŁO HARTOWANE
Hartowanie szkła odbywa się poprzez nagrzanie go do wysokiej temperatury (630–650 °C), a następnie poprzez chłodzenie strumieniem sprężonego powietrza. Jest to bardzo krótki proces trwający zaledwie kilka sekund. Po tym czasie szkło hartowane samoistnie wystyga, osiągając temperaturę pokojową. Ze względu na wytrzymałość stosuje się je nie tylko w aranżacji wnętrz, ale także w samochodach i innych miejscach szczególnie podatnych na uszkodzenia mechaniczne.
Czy nadaje się do kuchni ?
Jak najbardziej. Szkło hartowane, to najpewniejszy rodzaj szkła, który można użyć dosłownie wszędzie. Jest ono do 3 razy bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i do 4 razy bardziej wytrzymałe na działanie czynników termicznych! Jeśli się dobrze postarasz o jego zbicie (o tym innym razem), nie stanowi ryzyka okaleczenia, gdyż rozsypuje się ono w drobny mak. Możesz postawić na prostotę w swoim mieszkaniu i jako panel kuchenny użyć szkło hartowane bezbarwne lub szkło hartowane lakierowane. Jeśli jednak dodasz pomysłową grafikę, szkło hartowane w kuchni będzie trafnym wyborem, który ożywi to miejsce i nada mu blasku. Warto wówczas dopytać szklarza, na jakim dokładnie typie szkła wykonuje grafikę, ponieważ ma to wpływ na jakość obrazu. Szerzej ten temat poruszę w następnym wpisie :)
TAK: Właściwie możliwości są nieograniczone. Szkło hartowane możesz zamontować nawet nad kuchenką gazową – nic się nie stanie.
NIE: Nie ma przeciwwskazań dotyczących użycia szkła hartowanego w kuchni.
Koszt?
Szkło hartowane przeźroczyste, to koszt ok. 400 zł za m2 lub więcej. Jeśli interesuje Cię dodatek grafiki, to musisz liczyć się ze znacznie wyższą kwotą, która może wynieść nawet 650 - 850 zł za m2 wraz z montażem. Jest jeszcze opcja szkła hartowanego lakierowanego, którego cena może wahać się między 500 - 650 zł za m2.
Uwaga!!! Zapytaj szklarza, jakiej grubości szkło będzie wykorzystywane na panel kuchenny. Często niższa cena, może oznaczać mniejszą grubość szkła, co negatywnie wpływa na jego jakość. Szkło 5mm jest zazwyczaj droższe, ale znacznie wytrzymalsze od tego o grubości 4mm. Pamiętaj o tym !
3.
SZKŁO MATOWE PIASKOWANE
Piaskowanie jest procesem mechanicznym, polegającym na czyszczeniu bądź kształtowaniu szkła za pomocą strumienia drobnego piasku wydobywanego pod ciśnieniem. Inaczej mówiąc, piaskowanie umożliwia rzeźbienie szkła lub zwykłe zmatowienie go po obu stronach. Efekt pracy przypomina szlifowanie, jednak szkło piaskowane posiada bardziej równą powierzchnię, dzięki czemu łatwiej jest je pomalować. Jest ono delikatnie chropowate, a w rezultacie także matowe.
Czy nadaje się do kuchni ?
Szkło matowe piaskowane jest bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Na pierwszy rzut oka nie widać na nim drobnych zachlapań czy smug, więc nie wymaga ono ciągłego czyszczenia. Z tego powodu, najczęściej stosuje się je w łazienkach. W kuchni zamontowanie szkła piaskowanego może nie wyglądać zbyt estetycznie, szczególnie jeśli stawiasz na nowoczesny wygląd kuchni. Istnieje jednak możliwość zastosowania metody piaskowania tylko na wybranym wzorze, co działa na duży plus. Poniżej znajduje się zdjęcie, które przedstawia gładkie szkło typu lacobel, z piaskowanym wzorem.
Wygląda nieźle, prawda? Jeśli chodzi o jakość takiego szkła, jest to kwestia typu, który wybierzesz. Wszak możesz zdecydować się na szkło hartowane z piaskowanym wzorem i wytrzymałość będzie oczywiście większa. Z kolei jeśli zdecydujesz się na szkło piaskowane typu lacobel, to wróć proszę do punktu pierwszego. :)
TAK: Kwestia typu szkła. Jeśli będzie to szkło hartowane, możesz umieścić je wszędzie. Co do typu lacobel, patrz punkt pierwszy.
NIE: To samo co wyżej – hartowane nie ma przeciwwskazań co do miejsca montowania. Jeśli chodzi o lacobel, zapraszam do punktu pierwszego.
Koszt?
Szkło matowe piaskowane jest na pewno tańszą opcją niż grafika. Koszt może wynieść mniej więcej 600 zł za m2 wraz z montażem. Zapytaj szklarza w Twojej okolicy, czy podejmuje się takich prac i czy w ogóle warto w coś takiego inwestować. Serdecznie polecam tego szklarza: http://www.szklarzbud.pl/ - zawsze służą poradą !
W
NASTĘPNYM ODCINKU...
Konfrontacja grafik wykonanych dwoma metodami: laminat vs. druk UV.
Co wygra???
A po przerwie...
Różnica między szkłem typu float a optiwhite i trudna sprawa – jak nie dać się oszukać ?
Znasz jakiś inny typ szkła, który można użyć nad blat kuchenny ?
Daj znać w komentarzu !
Konfrontacja grafik wykonanych dwoma metodami: laminat vs. druk UV.
Co wygra???
A po przerwie...
Różnica między szkłem typu float a optiwhite i trudna sprawa – jak nie dać się oszukać ?
Znasz jakiś inny typ szkła, który można użyć nad blat kuchenny ?
Daj znać w komentarzu !
Komentarze
Prześlij komentarz